
 

 

 

Consultation response form 
Please complete this form in full and return to Part5Guidance@ofcom.org.uk. 
 

Consultation title Guidance for service providers publishing  
pornographic content 

Representing (delete as appropriate) Self 

 

Your response 
Question Your response 

Question 1: Do you agree with our 
proposed guidance on scope? If not, 
please provide any information or 
evidence in support of your views, 
including descriptions of services or 
content where you consider it is un-
clear whether they fall within the 
scope of Part 5. 

1) Definition / approach to “pornographic content” 

I felt that Ofcom could have gone a bit further, in terms 
of explaining what it considers to be “pornographic con-
tent” (para 3.4 onwards). 

Especially, I would have liked to have seen how it how 
plans on assessing this in the event of a complaint. 

Section 6 - the section on “assessing compliance” - is 
very short and high level. 

For example, how will Ofcom assess whether a given im-
age/page was 

produced solely or principally for the pur-
pose of sexual arousal 

? 

Clearly, this excludes works produced a different primary 
purpose, such as artistic purposes, or for self-empower-
ment or self-expression. 

But how will Ofcom approach that? 
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Presumably in the face of complaints from some quar-
ters that, if it looks like a nipple, it is obviously porno-
graphic. 

 

2) GIFs 

I would have welcomed some clarity in Ofcom’s guidance 
as to whether it is going to interpret “GIF” strictly, mean-
ing that only images conforming to the GIF89a Specifica-
tion fall within scope, or if it will interpret “GIF” more 
loosely, to encompass other image formats, as long as 
those images are not in themselves pornographic. 

The latter approach makes far more sense, conceptually, 
as it seems nonsensical to me to say that an erotic writ-
ten story is not regulated porn, but becomes regulated 
porn because someone has accompanied it by a non-GIF 
photo of a sunset, for example. 

3) Interpreting a “significant” number of users in the UK 

Ofcom is a principles-based regulator, so I would not ex-
pect to see definitive numbers as to what amounts to a 
“significant” number of users (para 3.20), or the like. 

Ofcom’s approach is a sensible one, and Ofcom should 
resist calls for it to specify numerical quantities. 

Doing so in the abstract runs the risk of leading to an 
over-extension of the regime, applying it to sites and ser-
vices with, objectively, an insignificant number of users 
in the UK. 

Question 2: Do you have any com-
ments on how our proposed guid-
ance applies in respect of porno-
graphic content created by genera-
tive-AI services within the scope of 
Part 5? Please provide any infor-
mation or evidence in support of 
your views. 

Looking slightly more broadly at AI in the context of 
Ofcom and Part 5, I suspect some people/organisations 
will be scraping sites they consider to be pornographic, 
and using “AI” image classifiers to purportedly say 
whether something is “pornographic” or not. 

And, quite possibly, using this to deluge Ofcom with re-
ports of purportedly non-compliant services. 

I’m very much hopeful that Ofcom would recognise the 
inherent problems with this, and especially the problems 
which would arise if Ofcom were to attempt to use the 
same kind of approach in assessing complaints. 

https://www.w3.org/Graphics/GIF/spec-gif89a.txt
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Question 3: Do you have any com-
ments on our proposed guidance in 
respect of the kinds of age assurance 
which could be highly effective? If 
you consider there are other kinds of 
age assurance which have not been 
listed that you consider could fulfil 
the proposed criteria, please identify 
these with any supporting infor-
mation or evidence. 

I think that Ofcom has done well to ensure that there is 
no requirement for in-scope service providers to pay 
commercial providers of age verification services. 

While this clearly remains an option, it is to Ofcom’s 
credit that this is not mandatory. 

It seems to me that a number of the tools set out in the 
guidance could include self-hosted, Free software ele-
ments. 

This is welcome, recognising that not all consumers will 
be comfortable sending their personal data to a third 
party intermediary, and that some in-scope providers are 
individuals, lacking the funds of larger sites. 

Choice/control is key. 

Question 4: Do you agree that ser-
vice providers should use the pro-
posed criteria to determine whether 
the age assurance they implement 
which is highly effective at correctly 
determining whether or not a user is 
a child? Please provide any infor-
mation or evidence in support of 
your views. 

No response. 

Question 5: Do you have any infor-
mation or evidence on the extent of 
circumvention risk affecting differ-
ent age assurance methods and/or 
on any steps that providers might 
take to manage different circumven-
tion risks for different methods? 

Ofcom’s approach - “methods of circumvention that are 
easily accessible to children and where it is reasonable to 
assume that children may use them” - is sensible and 
proportionate. 

Going further than this is, in my opinion, unlikely to be 
proportionate. 

Ofcom’s note that in-scope providers should not “explic-
itly and deliberately encourage or enable child users to 
circumvent its age assurance process and/or access con-
trols” is sensible. 

Ofcom should act carefully in respect of complaints that 
services with secure elements to protect the sensitive 
personal data being transmitted to and from in-scope 
sites – for example, being made available via TLS (https), 
which could inhibit content inspection at network level, 
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or merely being available via a VPN or within .on-
ionspace – are deemed to be non-compliant simply be-
cause of those measures. 

Question 6: Do you agree with our 
proposed guidance that providers 
should consider accessibility and in-
teroperability when implementing 
age assurance? Please provide any 
information or evidence in support 
of your views. 

No response. 

Question 7: Do you have comments 
on the illustrative case study we 
have set out in the guidance? Do you 
have any supporting information or 
evidence relating to additional ex-
amples of how the criteria and prin-
ciples might apply to different age 
assurance processes? 

The guidance is clear and readable. 

It has useful examples of how Ofcom intends to apply 
the rules, and flowcharts to follow. 

Not quite a tick-box checklist, but still operationally use-
ful and practical. 

 

Question 8: Do you agree with our 
proposed guidance on the record-
keeping duties? Please provide any 
information or evidence in support 
of your views. 

Ofcom’s guidance is helpful, in my view, in setting out 
what that should look like, and what is must contain. 

Having that structure is valuable. 

Question 9: Do you have any com-
ments on our proposed approach to 
assessing compliance with the duties 
on service providers who publish or 
display pornographic content, in-
cluding on the proposed examples of 
non-compliance? Please provide any 
information or evidence in support 
of your views. 

Paragraph 6.6 of Ofcom’s guidance is interesting and I 
suspect might be considered “load bearing” in terms of 
its approach to regulatory enforcement activity. 

It says: 

We will include the harm or risk of harm to 
children in our prioritisation framework 
when considering: 

a) the risk of harm or seriousness of the 
conduct; and 



Question Your response 

b) the strategic significance of addressing 
the alleged contravention. 

I read this as saying that Ofcom is going to act propor-
tionately (as it must) and sensibly (potentially in the light 
of quite vocal complaints) in its approach to enforce-
ment, and that safeguarding children is going to be para-
mount. 

“Tube” sites and the like are probably quite centrally in 
the cross-fires here; individuals and their self-portrait 
photography and artwork, hopefully less so. 

If that is a fair analysis of Ofcom’s proposed approach 
then, yes, that seem a sensible, proportionate approach. 

(Please also see my answer to Question 1 in this regard.) 

Question 10: Do you have any com-
ments on the impact assessment set 
out in Annex 1? Please provide any 
information or evidence in support 
of your views 

No response. 

Question 11: Do you agree that our 
proposed guidance is likely to have 
positive effects on opportunities to 
use Welsh and treating Welsh no 
less favourably than English? 

If you disagree, please explain why, 
including how you consider the pro-
posed guidance could be revised to 
have positive effects or more posi-
tive effects, or no adverse effects or 
fewer adverse effects on opportuni-
ties to use Welsh and treating Welsh 
no less favourably than English. 

Dim ateb. 

Please complete this form in full and return to Part5Guidance@ofcom.org.uk. 
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