
 

 

 

Your response 
Question Your response 
Question 1: Do you have any comments on our 
proposals to gather additional antenna 
parameters, and would you prefer Ofcom to 
specify a small number of antenna pattern 
‘envelopes’ or for users to provide details of 
the specific antenna parameters in use for 
Ofcom to assess? Please provide reasons for 
your views. 

DECT Forum recognises that having more 
sophisticated coordination processes, including 
applying antenna parameters, does have the 
potential to increase the number of Shared 
Access assignments by not unduly sterilising 
spectrum. This approach maximises the benefit 
of spectrum access to the greatest number of 
users and therefore is efficient management of 
the band. 
 
DECT Forum is neutral on the approach.  
 

Question 2: Do you have comments on the 
suggested approach to enable user-led 
coordination in certain circumstances? 

No comment. 

Question 3: Do you have any comments on our 
proposal to increase the power level of our 
Low Power product by 3dBm in the 3.8-4.2 
GHz band?  

DECT Forum has no strong view on this. 
However, to note, DECT NR+ (DECT-2020 NR) 
can operate within the existing Low Power EIRP 
limit, and therefore for this technology there is 
no requirement for a power increase. 

Question 4 Do you have any comments on our 
proposal to remove the requirement for 
licensees holding a Low Power 3.8-4.2 GHz 
licence to keep a record of the address at 
which mobile terminals connected to an 
indoor base station will be used? 

No comment. 

Question 5: Do you agree with our proposals 
to assume synchronisation between users, and 
coordinate base station to terminal instead of 
base station to base station in the 3.8-4.2GHz 
band? If no, please explain how other 
measures could increase sharing of the band. 

DECT Forum agrees with the proposal to alter 
the coordination approach to one that is less 
conservative and enhances spectrum sharing. 
 
We welcome Ofcom’s statement that it will not 
mandate synchronisation (in the 3.8 to 4.2 GHz 
band) as this is the only option to ensure a 
technology and application neutral regime in 
the band. 
 
We note that Ofcom suggests that it may 
impose some form of synchronisation to 
mitigate interference between users (see 
paragraph 4.19). Ofcom’s position on 



synchronisation as the only approach to 
mitigate interference stems from its original 
assumption that the only technology option in 
this band would be based on 3GPP 
standardised equipment. However, different 
technologies have different approaches for 
mitigating interference. 
 
For example, the DECT NR+ standard supports 
advanced features enabling autonomous, time-
accurate interference avoidance schemes over 
the air between DECT NR+ devices belonging to 
another network to minimise interference. 
DECT NR+ can also detect and adapt to 
interference from other systems sharing the 
same spectrum or adjacent spectrum with the 
DECT NR+ device. 
 
These interference mitigation techniques 
provide greater flexibility for users’ 
requirements than an unsophisticated 
synchronisation approach. 
 
DECT NR+ uses a different frame structure to 
3GPP, and therefore these two technologies 
cannot be synchronised. Also, it is possible that 
other current and future innovative 
technologies could look to operate in this band 
which also cannot synchronise. 
 
Given that different technologies may not be 
able to synchronise, and there are alternative 
approaches to mitigate interference, we are of 
the view that the statement in 4.19 risks 
favouring one technology (and one interference 
mitigation technique) over any other and 
undermines technology neutrality, stifles 
innovation and could limit competition and 
choice of technology for users. 
 

Question 6. Please indicate whether you 
support our preferred option of coordination 
at -88 dBm/20 MHz (based on I/N of + 3dB, at 
1.5m) or a more conservative alternative of -
91 dBm/20 MHz (based on I/N of 0dB at 3m), 
with reasons for your view. 

DECT Forum supports coordination based on 
the protection threshold of -88 dBm/20 MHz 
(based on I/N of + 3dB, at 1.5m). We recognise 
that the 3.8-4.2 GHz band is made available on 
a shared basis and therefore see no justification 
for having very conservative protection criteria 
which unnecessarily limits the potential for 
sharing. 

Question 7: Do you agree with our proposals 
for an increase in BEL in 3.8-4.2GHz? If no, are 

No comment. 



there alternatives which you consider could 
better achieve similar results? 

Question 8: Do you agree with our proposal 
that adjacent band protection for Shared 
Access users is in future limited to considering 
only the first 5 MHz above and below UK 
Broadband assignments? 

No comment. 

Question 9: Do you agree with our assessment 
that, in circumstances where localised 
shortages of spectrum have occurred, pricing 
can be used to influence requested spectrum 
amounts? 

Yes, DECT Forum agrees that pricing can be 
used to ensure that users are incentivised to 
only license what they need, particularly for 
larger bandwidths. 

Question 10: Do you agree that we should 
take measures to reflect the impact of 
bandwidth, power levels and urban/rural 
location in our pricing approach for the 3.8-4.2 
GHz band? Do you think there are other 
factors we should be taking into account? 

Yes, DECT Forum agrees with the position set 
out by Ofcom. 
 

Question 11: How do you consider the 
illustrative prices would impact your spectrum 
requirements and future deployment plans in 
the 3.8-4.2 GHz band? Please provide evidence 
in support of your view. 

DECT Forum has no strong view on this at the 
current time. DECT NR+ can operate with large 
bandwidths, but initial deployments in this 
band are expected to be with bandwidths less 
than 10 MHz. 

Question 12:  Do you have any comments on 
our proposals to clarify the circumstances in 
which exceptions are available, the tests we 
will apply, and how this supports user 
flexibility outside our overarching rules? 

No comment 

Question 13:  Do you agree with our overall 
approach based around refining our existing 
coordination framework for Shared Access, 
whilst monitoring future opportunities for 
more user led and outcomes led coordination 
where evidence suggests it would be of 
benefit? 

DECT Forum broadly supports the proposed 
approach set out by Ofcom in this consultation. 
We are of the view that the changes in 
coordination parameters are proportionate and 
will allow for greater use of the 3.8 to 4.2 GHz 
band. 
 
However, we still hold concerns over the 
technical conditions within the licence and the 
suggestion that Ofcom may mandate 
synchronisation between networks as this 
presumes one technology standard. We 
propose that Ofcom should adapt its approach 
and thinking in relation to this band to be 
genuinely technology neutral, flexible and allow 
for innovation, rather than have the current 
approach which risks narrowing the choice for 
users. 



Question 14: Do you agree with our 
assessment of the potential impact on specific 
groups of persons? 

No comment 

Question 15: Do you agree with our 
assessment of the potential impact of our 
proposal on the Welsh language? Do you think 
our proposal could be formulated or revised to 
ensure, or increase, positive effects, or 
reduce/eliminate any negative effects, on 
opportunities to use the Welsh language and 
treating the Welsh language no less favourably 
than English? 

No comment 

Question 16: Do you have any other 
comments on the proposals set out in this 
document? 

No comment 

 

Please complete this form in full and return to sharedaccessresponses@ofcom.org.uk. 
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